Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Valná hromada 27.4.2017

14. 11. 2017

 

Tělovýchovná jednota Sokol Horní Počernice, spolek                  4. května 2017
 
                                                        Z      Á     P     I     S
z Valné hromady TJ SOKOL Horní Počernice, spolek, konané ve čtvrtek 27. dubna 2017 od 18,30 v klubovně tělocvičny Chvalkovická 2031/47
     Valnou hromadu TJ hodnotící rok 2016 řídil z pověření výboru TJ předseda TJ Ing Jindřich Jukl. Jednání zahájil ve čtvrtek dne 27. dubna 2017 v 18,45 hod. Uvítal přítomné delegáty VH a přítomné hosty: člena zastupitelstva MČ Praha 20 a předsedu komise sportu a mládeže Mgr Petra Měšťana, člena zastupitelstva Mgr Richarda Stáru, paní ředitelku ZŠ Ratibořická PhDr Ing Hanu Kindlovou, ředitele ZŠ Stoliňská PhDr Mgr Martina Březinu a jednatele SC Xaverov – fotbal Svatopluka Malinu. V průběhu jednání pak přivítal v 19,15 paní starostku Hanu Moravcovou. Pan předseda konstatoval, že dle prezenčních listin je přítomno kromě hostů 50 delegátů ze všech sportovních oddílů TJ, valná hromada je tedy usnášeníschopná, když delegováno bylo 66 členů TJ – 55 sportovními oddíly a 11 členů výboru TJ. Dle stanov musí být přítomno více než polovina pozvaných delegátů a k přijetí usnesení VH musí být  p r o  většina přítomných delegátů na VH. Pozvánky na dnešní VH byly včas distribuovány sportovními oddíly, hosté byli pozváni buď poštou nebo osobně.
Z účasti se omluvili členové vedení Klubu podnikatelů Ing Jaroslav Šabatka a Miloš Smolík a ředitelka ZŠ Spojenců Mgr Naděžda Blesková.
Předseda J. Jukl navrhl pracovní komisi VH pro všechny potřebné akty VH ve složení: V. Korbelová, J. Brenkusová a R. Pínová. Z pléna není námitek, souhlas.
Dále předložil návrh programu dnešní valné hromady – v souladu s pozvánkou a vyzval přítomné k případnému doplnění. Návrhů ani připomínek nebylo. O programu se hlasovalo: schváleno jednohlasně všemi přítomnými delegáty.
Usnesení: Valná hromada TJ schvaluje program dnešní valné hromady dle předloženého návrhu. Přijato jednohlasně.
Předseda dále vyzval přítomné k uctění památky všech našich členů zesnulých v minulém období. Jmenovitě vzpomněl sokolského cvičitele žáků Rudolfa Poupu, vynikajícího sportovce, dlouholetého ragbistu a v posledních letech i našeho člena oddílu tenisu Ladislava Petrase a také sestru a celoživotní sportovkyni z Horních Počernic Alenu Svobodovou. Vzpomněl i legendu českého hokeje Augustina Bubníka, s kterým se veřejnost dnes naposledy loučila. Přítomní uctili památku všech povstáním a pietní chvílí ticha.
Dále valná hromada probíhala dle schváleného programu:      
2)  Výroční zpráva o činnosti TJ, členské základně a hospodaření v roce 2016.
(příloha originálu zápisu) – přednesl předseda J. Jukl, zpráva o hospodaření podal I. Liška.
Výroční zprávu doplnili zprávami ze svých oddílů jejich předsedové nebo zástupci:
A.    Ondriášová – oddíl atletiky – obnovený oddíl funguje již pátým rokem, současně má kolem 130 dětí a 9 trenérek. Velký zájem dětí o atletiku nemohou uspokojit z prostorových důvodů. Kromě pravidelných tréninků se zúčastňují tradičních běžeckých závodů. Organizují i vlastní soutěže. V jarním a letním období konají soustředění a před zahájením nového školního roku i příměstský tábor.
 
- J. Jukl – doplnil informace o oddílu basketbalu, pobočném spolku TJ. Účast v soutěžích PBS – A muži, B muži – pražský přebor I. a II. Tř., ženy, dorostenci (5. v Praze). Nejúspěšnější minižákyně 12 let – loni 2. Místo v Praze, postup do národního finále ČR, totéž i letos, právě zítra odjíždějí na finále ČR do Hradce Králové – informaci doplnil trenér J. Ammer.
Limitující pro činnost oddílu jsou kryté prostory – tělocvičny. V té souvislosti vyslovil J. Jukl kritiku na liknavý postup radnice při naplňování plánu výstavby nové tělocvičny v areálu škol Ratibořická, Jívanská v posledních minimálně pěti letech.
 
- J. Pěnkava – předseda oddílu horolezectví – podal informace o tradičně bohaté činnosti oddílu i v roce 2016. Kromě vlastní sportovní činnosti doma i v zahraničí oddíl pečuje o tradiční skálu „Mařenka“ nad Vltavou u Štěchovic. Oddíl má dnes ve svých řadách i 3 děti, které zasvěcuje do tohoto náročného sportu.
 
- V. Andrš – podal zprávu o činnosti oddílu triathlonu – triski. Oddíl je spíše výjimkou mezi oddíly triathlonu v Praze i celé ČR. Nemá zázemí ve velkém klubu nebo partnerském vztahu k nějaké firmě, jako tomu mezi oddíly v ČR je. Přesto dosáhl a dosahuje vynikajících výsledků, řada závodníků je nositeli výkonnostních tříd, někteří se umisťují na stupních vítězů v soutěžích na úrovni republiky, včetně Ironmanu. Oddíl je v hlavním městě na třetím místě v úspěšnosti. Počet členů dnes cca 40, tři kvalifikovaní trenéři. Příprava spočívá v trénincích v tělocvičně ZŠ Stoliňská a plavání v bazénu SPŠ Třebešín. Vedoucí trenéři V. Andrš aj. Nagy završili dvacet let působení jako trenéři triathlonu.
 
- I. Liška – informace o sportovních aktivitách oddílu nohejbalu – jde o celoroční rekreační činnost pro radost a zdravý pohyb při tomto sportu
 
- K. Bakeš – stolní tenis – v oddílu jde o pravidelné hraní stolního tenisu v nářaďovně tělocvičny, střídavě hraje 8 – 9 členů spíše staršího věku.
Rádi pořádají i veřejný turnaj, problémem jsou vhodné prostory a termíny.
 
- L. Barešová – sportovní gymnastika a aerobik – podala informaci o celoroční činnosti tohoto v TJ nejpočetnějšího sportovního oddílu. Oddíl má 153 členů (z toho 33 členek je z aerobiku), převážně děvčátka, ale i silná skupina 22 kvalifikovaných trenérek a trenérů II. (7) a III. (19) třídy, 3 trenérky studují FTVS (I. třída). Oddíl trénuje 4x až 5x týdně po třech hodinách v tělocvičně ZŠ Ratibořická. Z každého tréninku však spotřebuje příprava nářadí a náčiní nejméně půl hodiny. Vyvrcholením celoroční přípravy je účast na republikových přeborech, odkud se naše děvčata nevracejí s prázdnou. K nejúspěšnějším závodnicím v loňském roce patřily Veronika Švábová, Natálka Králová, Tereza Křížová, Karolína Spitzerová, Kateřina Švábová, Lucie a Jana Zahradníčkovy, Laura Bohatová, Barbora Bakusová, Lenka Tikmanová, Eva Švaříčková, Emilie Zervanová, Elen Strculová a Barbora Svobodová. Oddíl také zajišťuje pravidelné cvičení aerobiku pro veřejnost. Loni také úspěch s podiovou skladbou. Oddíl také pořádá tradiční gymnastické závody v Horních Počernicích . Memoriály na nářadích a silně navštěvovaný závod o Vázu Horních Počernic. Z nesoutěžních akcí pak jde o přípravu a organizaci Mikulášské, Čarodějnic, akademie atd. V létě oddíl organizuje každoročně sportovní soustředění v Děčíne a Prostějově.
 
Oddíl také inicioval a podporuje snahu vedení TJ o výstavbu vlastní gymnastické tělocvičny v tomto areálu, což by přineslo tradiční činnosti v Horních Počernicích významné zlepšení materiálních podmínek.
 
J. Trávníček – tenisový klub – pobočný spolek TJ – podal informaci o největších úspěších oddílu a nejúspěšnějších jednotlivcích, zejména žáků – Lukáš Havrland, Štěpán Fišer, Matěj Luhan, a další. Kromě zájemců veřejnosti o tenisovou školu (děti, mládež – 140 dětí, 20 dospělých) trenérská skupina (devět trenérů) pod vedením manželů Krtkových pečuje i o výběrovou skupinu dětí a mládeže. Jejich činnost pak vrcholí účastí v soutěžích družstev i jednotlivců. V družstvech se oddíl účastní soutěží PTS kromě mládeže (čtyři družstva) i ve třech smíšených družstvech dospělých a veteránů. Navíc trenér A. Krtek zajišťuje v oddílu i mentální přípravu svěřenců – osobně také doplnil informace o této činnosti pro případné využití i v dalších oddílech TJ. Oddíl pořádá již tradičně řadu celostátních tenisových turnajů pro všechny kategorie – v loňském roce to bylo 14 turnajů. Oddíl také v loňském roce uspořádal atraktivní akci „Fedcup“ v Horních Počernicích. Letní soustředění pro zájemce z řad svých členů i z tenisové školy uspořádal oddíl v Rakovníku a v Jizerských horách (s doplněným programem na mentální přípravu a seberozvojové aktivity.
 
- V. Korbelová – informace o aktuální činnosti oddílu všestrannosti. Jde o pravidelná a oblíbená cvičení rodičů s dětmi s cvičitelkou Lenkou Štikovou a tradiční cvičení starších žen, vedené dlouholetou cvičitelkou Jarmilou Řezníčkovou. Je stálý zájem o všestranná cvičení v dalších dětských kategoriích (rodiče nechtějí předčasnou specializaci svým dětem), bohužel pro tyto skupiny opět chybí dostatek prostor v tělocvičnách.
 
- J.Měšťan –volejbal – tradiční celoroční činnost dospělých, čtyři družstva v soutěží PVS (dvě mužů a dvě žen). Dále funguje i seniorská aktivita v zimním období v tělocvičně.
- L. Hanzalová – volejbalová přípravka dětí – skupinu kolem 30 dětí trénují tři trenérky, postupně se děti učí základním návykům, barevný volejbal, činnost je to velmi radostná. Ve skupině se již rýsují adepti zapojení do prvních soutěží – není vyloučeno, že první účast by mohla být již i v další sezóně. Problémem je opět dostatek prostoru v přípravných měsících – chybí hodiny v tělocvičně. L. Hanzalová žádá výbor TJ o přidělení dvou hodin, min. alespoň jedné hodiny navíc proti současnému rozvrhu.
 
Zprávy z našich sportovních oddílu shrnul předseda J. Jukl. Společným problémem nás všech je nedostatek krytých sportovišť. Na druhé straně je pozitivní široká základna trenérů a cvičitelů, i zájem o sport mezi dětmi i jejich rodiči. Je třeba prohloubit spolupráci při vytváření potřebných podmínek pro sport v Horních Počernicích s místní radnicí.
Za zlepšení spolupráce s městskou částí poděkoval starostce H.Moravcové a předsedovi komise pro sport a mládež P.Měšťanovi. Dále ředitelům zdejších škol, a samozřejmě všem obětavým trenérům a trenérkám v našich oddílech. Ve svém prvním volebním období předseda J. Jukl také poděkoval svým kolegům ve výboru TJ a předsedům všech sportovních oddílů ve spolku.
Usnesení: Valná hromada bere výroční zprávu o činnosti a členské základně TJ včetně doplněných informací zástupců všech sportovních oddílů TJ na vědomí.
Zpráva o hospodaření TJ v roce 2016 – přednesl I. Liška, člen výboru. Zpráva je v plném znění u originálu zápisu z VH.
- informace o způsobu vedení ekonomické agendy TJ, hlavního spolku, pobočných spolků a sportovních oddílů
- informace o mzdové agendě, soc. a zdrav. poj., daňových záležitostech, výkaznictví a statistice
- stav aktiv před započtením oprávek 21 110 512,36 Kč, z toho hodnota nemovitého majetku (staveb) je 18,9 mil. Kč. Stav peněžních prostředků na hlavním a vedlejších účtech (podúčtech oddílů) u spořitelny činí 1 210 437,--Kč.
Stav aktiv se rovná stavu aktiv včetně započtení výsledku hospodaření k 31. 12. 2016, tj. přebytku ve výši 194 372,67 Kč.
- TJ hospodařila v roce 2016 s celkovým obratem příjmů 7 411 683,58 Kč a výdajů 7 217 310,91 Kč, tedy výsledným přebytkem 194 372,67 Kč
- podrobně uvedeny nejvýznamnější příjmy i výdaje TJ v loňském roce
- podána informace o splacených dluzích a úvěrech v roce 2016 (investiční úvěr u České spořitelny na rekonstrukci tenisového areálu 800 tis. byl splacen k 20. 4. 2017
- dále TJ eviduje pouze jednoho věřitele – p. J. Trávníčka – doplatek převzatého závazku vůči firmě Sibera, náklady na rekonstrukci jižního oplocení areálu a rekonstrukci kurtu č. 1 – celkem cca 680 tis. Kč
- konstatování, že žádný ze sportovních oddílů ani celá TJ nezpůsobily v roce 2016 žádnou škodu nebo jinou ztrátu
- všechna vyúčtování obdržených dotací, grantů a příspěvků byla provedena řádně a včas, až na výjimku (jedna položka u MČ Praha 20) nebylo třeba opravných prostředků
- část ekonomické agendy za rok 2016 kontrolovala KRK TJ – bez nálezu či pochybení
K předloženým informacím nebyly vzneseny žádné připomínky ani dotazy.
Usnesení: Valná hromada TJ schvaluje výsledek hospodaření ve výši dosaženého přebytku 194 372,67 Kč při dosažených příjmech 7 411 683,58 Kč a výdajů 7 217 310,19 Kč.
Hlasování: pro 49, proti 0, zdržel se 1.
 
3) Zpráva kontrolní a revizní komise.
Zprávu KRK přednesla předsedkyně komise Lenka Barešová. Ke zprávě nebylo dotazů ani připomínek.
Usnesení: Valná hromada TJ bere zprávu kontrolní a revizní komise TJ za rok 2016 na vědomí.
 
4) Plán činnosti a hlavní úkoly TJ v roce 2017
Stručný přehled o hlavních úkolech naší TJ na letošní rok podal předseda J. Jukl:
- všestranná podpora sportovní činnosti, organizování sportu se zaměřením na zdravý rozvoj dětí a mládeže, ale i dospělých, včetně seniorů
- péče o rozvoj materiální základny sportu, dobrá a dostupná péče o údržbu vlastních sportovišť
- spolupráce s vedením městské části, jak při vyhledávání nových sportovišť a jejich výstavbě, tak při řešení a tvorbě koncepčních otázek v této oblasti
- splnění hlavního cíle TJ v nejbližších letech – výstavby specializované gymnastické tělocvičny v areálu Chvalkovická. K tomuto bodu podal aktuální informace autor projektu tělocvičny i dostavby celého areálu ing. arch. Jiří Danda. Současně byly všechny části projektu vystaveny ve vizualizaci.
- hledání možností pro další rozvoj materiálních podmínek pro tenisový sport – tento bod doplnil o konkrétní informace J. Trávníček
- dostupná a postupná modernizace tělocvičny Chvalkovická
- systematická podpora dobrovolné práce našich trenérů a cvičitelů při využití všech vnějších i vnitřních zdrojů
- aktualizace majetkové evidence, odstranění starých administrativních zátěží
-prohloubení spolupráce s místními školami, vzájemná pomoc, využívání všech sportovišť navzájem
- zvýšení prestiže TJ v obci, zvýšení spolupráce s podnikateli a firmami, nabídka vzájemné spolupráce ku prospěchu obou stran
- vyrovnané hospodaření TJ, maximální využívání všech dostupných zdrojů, grantových a dotačních programů na všech úrovních.
Usnesení: valná hromada bere předložené informace na vědomí
                         
5) Informace o návrhu rozpočtu TJ na rok 2017 – informace podal I.Liška, člen výboru. Aktuální návrh rozpočtu neobsahuje dosud neznámé objemy dotací, ať již z dotačních programů MŠMT nebo individuální dotace MČ Praha 20. Předložený návrh je vyrovnaný s očekávanými příjmy i výdaji ve výši 3 900 000,--Kč. Návrh byl předložen členům včetně komentáře. Součástí tohoto bodu byla i informace o výši a splatnosti členských příspěvků TJ pro rok 2017. Žádný návrh na zvýšení členských příspěvků předložen nebyl – zůstává tedy stejná výše jako dosud včetně splatnosti. t. j. 200,-- „nevýděleční“ a 400,-- „výděleční“, splatných k 30. 6. roku.
K předloženému znění nebyly vzneseny žádné dotazy ani připomínky.
Usnesení: valná hromada bere předložené informace na vědomí a konstatuje, že výše členských příspěvků a jejich splatnost pro rok 2017 zůstává ve shodné výši jako dosud.
6) Diskuze, vystoupení hostů
- Petr Měšťan – zastupitel MČ a předseda KMaS – podal zprávu o aktuálních úkolech komise, spolupráci s vedením městské části, problémech s výstavbou nové tělocvičny ve školním areálu Ratibořická – Jívanská, o liknavém řešení opravy shořelého povrchu víceúčelových kurtů v tomtéž areálu, o dalším rozvoji nových sportovišť, popřál celé TJ i jejím členům hodně elánu do prospěšné práce v dalším období
- Richard Stára – zastupitel MČ a přítomný člen vedení Klubu podnikatelů
Ocenil práci TJ, její prospěšnost pro veřejnost, popřál hodně úspěchů v další činnosti, vyslovil naději, že se podaří navázat spolupráci mezi TJ a Klubem podnikatelů i mezi podnikatelskou sférou a subjekty provozující sport a tělovýchovu
- Hana Moravcová, starostka Horních Počernic – podala aktuální informace o nových možnostech výstavby nových sportovišť v městské části – aktuální informace o výstavbě nové tělocvičny v areálu Ratibořická – Jívanská, novém hřišti v lokalitě V Lukách, o záměrech výstavby sportovního komplexu pod sídlištěm Canaba, o realizaci potřebných kroků k výstavbě těchto sportovišť, kritizovala pochybovačný článek v posledním čísle HPZ, popřála všem členům hodně úspěchů a zdraví v dalším období činnosti TJ i života jejích členů
7) Udělení čestného členství v TJ
Na základě návrhu vedení oddílu SG a po projednání ve výboru TJ se uděluje čestné členství v TJ Sokol Horní Počernice manželům Věře a Antonínu Rosendorfovým v uznání jejich dlouholeté obětavé práce pro sport v TJ jako trenérů sportovní gymnastiky a funkcionářů jednoty. Čestný diplom a věcný dárek předali manželům předseda TJ J. Jukl a člen výboru I. Liška spolu se starostkou m.č. Hanou Moravcovou. Dále byl stejným způsobem poctěn další dlouholetý a všestranný sportovec, trenér a funkcionář tenisového oddílu i celé TJ ing. Josef Pittner, který se letos dožil 85 let. Bohužel jeho účast na dnešním předání nebyla z důvodu nemoci možná. Výbor využije jiné vhodné příležitosti v nejbližším vhodném termínu.  
8) Blahopřání jubilantům – předseda TJ J. Jukl a člen výboru I. Liška blahopřáli  jubilantům, kteří dosahují v letošním svá kulatá životní výročí, jmenovitě:
75 let – Jiří Ammer (Ba), Zdeňka Soukupová (Vše)
70 let – Marcela Ammerová (Ba), Miroslav Frouz (Tri), Jana Kučerová (Vše), Vladimír Pípal (Vol), Jiří Prokopec (Te), Pavel Vrba (ST)
65 let – Jaromír Frantík (Vol), Josef Krpálek (Vol), Zdeněk Ondráček (Hor)
60 let – Vladimír Andrš (Tri), Lubomír Hejl (Hor), Jindřich Jukl (Ba), Milan Zelenka (Te)
55 let – Jiří Nagy (Tri), Alena Štrobová (Vol)
50 let – Petr Prokop (Vol), Jiří Gregor (Ten)
45 let – Lucie Husáková (Ba).
Přítomným jubilantům byla s gratulací předána i květina.
 
8) Závěr, přijaté usnesení
V závěru valné hromady požádal o slovo Ivan Liška, předchozí dlouholetý předseda TJ. Označil dnešní valnou hromadu za mimořádně úspěšnou a pozitivně hodnotící bohatou činnost TJ v loňském roce. Poblahopřál předsedovi TJ J. Juklovi k tomuto úspěchu a popřál mu, aby i další činnost TJ pod jeho vedením byla stejně úspěšná jako dnešní valná hromada i uplynulý rok 2016.
Předseda TJ J. Jukl pak rekapituloval přijatá usnesení, s tím, že dále není třeba již hlasovat. Poté poděkoval všem – hostům i delegátům za účast i aktivní vystoupení na dnešní valné hromadě a jednání VH ukončil krátce po 21. hodině. Členům výboru TJ pak připomněl nejbližší výborovou schůzi v úterý 16. Května.
Zapsal : Ivan Liška
Správnost ověřil: J. Jukl